Vilket vin passar bäst till skaldjurspastan, vad bjuder du på till en Pizza Napoletana och vilken kompanjon är klockren till den förföriska desserten Tiramisu?  Här våra tips på drycker till dessa klassiker från ett av världens mest populära mat-och vinland. Alla viner håller oavsett prislapp hög kvalitet och är prisvärda.


Antipasti

Till charkbrickan kan man dricka det som faller en in för stunden då det kallskurna passar till många drycker.  Med  bubblor eller ett svalt rött vin blir kombinationen extra bra. Mousserande viner triggar dessutom smaklökarna och ger ökad aptit.


Cecchi Toscana Sangiovese

Toscana/ Nr: 2312 / 89 kr / 13%

Här kombineras bäriga inslag av mörka körsbär, smultron och hallon tillsammans med en frikostig örtighet och en fläkt av blodapelsin. Dricks gärna svalt.   


Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut

Frankrike / Nr: 7781 / 149 kr / 12%

Rödbärsbonanza tillsammans med smöriga kex och ett stänk blodgrape. Bubblorna smälter in perfekt med det feta i charkprodukterna.

 


Pizza Napoletana

Pizza med ursprung i Neapel är en av världens mest kända maträtter och speglar regionen med sina spartanska ingredienser. Den höga sältan från sardeller, oliver och kapris trivs som fisken med friska viner innehållande relativt hög syra.


Orballo Albariño, 2022 

Spanien / Nr: 2696 / 149 kr / 12,5%

Uppfriskande och smäck albariño från trendiga Galicien. Förföriska grönäppliga toner i både näsa och gom tillsammans med gråpäron, ananas, färska örter och lime som pricken över i:et. 


Coffele Castel Cerino, 2020 

Venetien / Nr: 50825 / 149 kr / 12 %

Ljuvligt vitt från Soave, ett vindistrikt som på svenska betyder just “ljuv”.  Eleganta toner av gula plommon, mogna rödgula äpplen samt persika och en touch av mandel och mineralitet. 


Spaghetti Frutti di Mare

Kustregionernas älskling Frutti di Mare kan komma i olika skepnader. Till skaldjur är ett friskt vitt vin ett klassiskt val då dess syra möter umamin och mineraliteten i dessa blötdjur på ett ypperligt sätt.


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 2022

Frankrike / Nr: 22257 / 119 kr / 12,5%

Blommig fransos med hög syra Säg den som inte blir lycklig av varma frukttoner från mandarin och persika tillsammans med gula äpplen,  päron och ett stråk av grillad citron.


Puddinghe Greco di Tufo Claudio Quarta Vignaiolo, 2022 Tillfälligt sortiment

Kampanien / Nr: 95046/ 150 kr / 13%

Gulfruktigt vitt tillsammans med toner av vit persika, citruszest samt läcker marsipan. Dessutom uppfriskande mineralitet som passar som hand i handske till skaldjuren.


Pasta Carbonara

Pasta med pecorino och romarnas stolthet guanciale, grisens kindfläsk. Eller som de flesta i Sverige tillagar den; med parmesan och pancetta eller bacon. Välj ett vitt vin eller lättare rött där syran tränger igenom sältan och fettet från fläsket och osten. 


Fontana Candida Frascati, 2021

Lazio / Nr: 2410 / 89 kr / 12,5%

“Romarnas” eget vin och en riktig klassiker som funnits på Systembolaget sedan 1955. Ungdomligt vin med fruktig  smak där  Granny Smith-äpplen, päron och krusbär dominerar. 


Diente de Léon Criolla, 2022 

NYHET

Argentina / Nr: 2405 / 150 kr / 13%

En ny, rolig och lättgillad  bekantskap som med sin lätta och bäriga rödbäriga stil à la jordgubbar och körsbär toppad med vitpeppar charmar sin omgivning. Dricks bäst svalt. 


Lasagne & Pasta Bolognese

Värmande comfort food och ett par av världens mest älskade rätter. Till dessa klassiker väljer vi två röda italienare från olika regioner med skilda karaktärer som båda möter det mustiga långkoket väl.


Villa Puccini  

Toscana / Nr: 32417 / 99 kr / 12,5%

Med namn efter operakompositören Giacomo Puccinis berömda villa uppvisar vinet en föreställning där plommon, mörka bär, choklad och lakrits är frontfigurer kryddade med fatkaraktär.


Zenato Ripassa Superiore, 2019

Venetien  / Nr: 12324 / 239 kr / 14%

Pålitlig ripasso av bästa snitt där smak av körsbär, kryddnejlika och rik mörk choklad varvas med vaniljtoner, torkad frukt och ett uns kanel. Som balsam för själen och för pastan. 


Risotto al Tartufo

Till denna paradrätt är tanninrikt vin av nebbiolo ett klassiskt val. Det feta i risotton dämpar strävheten i vinet. En ekfatslagrad chardonnay funkar också till tryfflens unika smak och speglar smörtonerna i rätten.


Barolo Massimo Rivetti, 2019 Beställningssortiment (Ekologisk)

Piemonte / Nr: 20055 / 295 kr / 14%

Nebbiolo från ordet nebbia, moln på svenska. Inte ett moln så långt ögat når när detta är i glaset. Druvtypisk smak av nypon, tranbär, körsbär och rosor i ljuv förening.


Bourgogne Chardonnay J M Brocard 2022

Frankrike / 76083 / 149 kr

Välrenommerad bourgogneproducent med hög lägstanivå. Friskhet av gröna äpplen och citron samt smöriga ektoner som lirar väl med ristottons smörighet.


Tiramisu

När man väljer vin till efterrätt är tumregeln att drycken alltid ska vara sötare än desserten annars kan vinet uppfattas som bittert, torrt och surt. En efterrätt som översatt betyder ”pigga upp mig”.


Ruffino Vinsanto Serelle, 2019

Toscana / Nr. 8119 / 189 kr / 375 ml / 15,5% 

Fullpackad sötnos med smaker av knäck, soltorkad aprikos, sultanrussin tillsammans med toner av hasselnötskräm och mörk choklad. Himmelsk kombo med desserten.


Nivole, 2022  

Piemonte / Nr. 7787 / 99 kr /375 ml / 5%

En ljuvlig Moscato d’Asti med extra allt. En spritsig piggelin med inslag av gul melon, fläder och lime samt en hög syra. Perfekt till tiramisu, gärna toppad med jordgubbar.