Pasta honeycomb

När du vill bjuda på en pastagratäng som har det där lilla extra är Pasta honeycomb garanterat något för dig. Det här är en vegovariant där pastarören fylls med klassisk spenat– och ricottafyllning. I den här gratängen passar de lite större och kraftigare pastarören Paccheri utmärkt då de är formade på ett sätt som gör att såsen lätt ska fastna på pastans insida. De tjocka pastarören passar också utmärkt att fylla. Paccherin har även en lätt ruggad och porös yta vilket gör att de suger åt sig såsen bättre. Paccheri har sitt ursprung i Kampanien, en region i syditalien. Namnet kommer från ordet paccarià som betyder örfil på ”napoletanska” och syftar troligen till pastarörens kraftfulla konsistensen.

4–6 portioner

ca 400 g Paccheri (pastarör) 

ca 2 dl finriven parmesanost till gratinering

spritspåse för att fylla pastan

Tomatsås

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

olivolja

1 msk tomatpuré

1 krm chiliflakes

2 burkar krossad tomat à 400 g

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk oregano

1 msk balsamvinäger

1 msk honung

salt

Ricottakräm

ca 130 g färsk babyspenat

olivolja

500 g ricotta

2 rivna vitlöksklyftor

1 krm muskot

2 äggulor

2 dl finriven parmesanost

salt

nymald peppar

Bechamelsås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk, 3%

nymald peppar

salt

1. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Mjukstek den gula löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken fräsa med mot slutet. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes och fräs runt.

2. Tillsätt tomater, buljong och oregano. Koka sakta under lock cirka 30 minuter. Blanda i vinäger och honung mot slutet. Smaka av med salt.

3. Ricottakräm: Fräs spenaten i lite olivolja, helst i teflonpanna, så den precis sjunker ihop. Låt kallna och därefter finhacka den. 

4. Blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Lägg ostkrämen i en spritspåse.

5. Bechamelsås: Smält smöret och rör i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning. Koka sakta cirka 5 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

6. Själva gratängen: Sätt ugnen på 200 grader. Pensla kanten på en större form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter, med olivolja. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och vik upp resten av pappret runt formens utsida.

7. Häll tomatsåsen i botten på formen. Ställ ner pastarören. Spritsa ricottakräm i pastarören. Häll på bechamelsåsen och strö över parmesanost.

8. Gratinera i mitten av ugnen tills pastan är mjuk och gratängen har fin färg, cirka 40 minuter. Låt gratängen vila en liten stund innan formen öppnas.

Spaghetti alle Vongole med tomat och pancetta

När man kokar torkad pasta tar pastadegen tillbaka den fuktighet som försvunnit vid torkningen. Om pastan enbart kokas i vatten tills den är klar tillförs inga andra smakämnen än de som finns i vattnet. Men genom att låta pastan dra/”koka färdigt” i såsen får den betydligt tydligare och förhöjd smak. Spaghetti alle vongole är ett utmärkt exempel på hur pastan suger åt sig av alla goda smaker från musselsåsen.

4 portioner

ca 1 kg Vongolemusslor

4 vitlöksklyftor

600 g färska tomater 

100 g pancetta

olivolja

2 krm chiliflakes

2 dl torrt vitt vin

salt

ca 400 g spaghetti

ca 2 dl hackad bladpersilja

1. Låt musslorna ligga och dra i rejält saltat kallt vatten i kylskåpet någon timme. Saltvattnet gör att de spottar ut den sand som finns kvar i musslorna. Skölj därefter noga i kallt vatten. Kasta de musslor som inte sluter sig.

2. Hacka vitlöken, fintärna tomaterna och finstrimla pancettan.

3. Fräs pancettan i olivolja i en panna som ska rymma både musslor och pasta. Tillsätt vitlök och chiliflakes. 

4. Häll på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt tomaterna och låt fräsa runt. Låt sedan såsen puttra ihop under lock tills tomaterna mjuknat och kokat ihop med vinet, 5–8 minuter. Smaka av med salt.

5. Höj värmen och lägg i musslorna. Koka under lock tills de öppnar sig, cirka 3 minuter.

6. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, men ta den från värmen 1–2 minuter tidigare än vad som anges på förpackningen. Planera så att pastan är färdigkokt samtidigt som musslorna. Häll av kokvattnet.

7. Vänd ner spaghetti och persilja i pannan. Blanda noga men försiktigt så att pastan tar smak av buljongen. Smaka av med salt och låt dra någon minut under lock så att alla smaker gottar ihop sig. Servera genast.