Ingredienser

½ g saffran
2 ½ dl torrt vitt vin
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g smör
2 ½ dl risottoris
1 krm chiliflakes
7 ½ dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong
1 ½ dl riven pecorino eller parmesanost
1 ägg
20 stora basilikablad
1 mozzarella, 125 g
Till fritering: ca 2 dl panko, ca 8 dl solrosolja
Sicilien har en gammal tradition av vad vi idag kallar street food – och här lagas mycket friterade smårätter där Arancini tillhör de mest populära. Men de här supergoda risottobollarna...

Instruktioner

1.Låt saffranet dra i vinet. Skala och hacka lök och vitlök.
2.Smält smöret i en gryta. Fräs lök och vitlök i smöret utan att det tar färg.
3.Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Häll på vin, saffran samt chili och låt det koka in.
4.Koka upp vatten med buljong och håll buljongen varm.
5.Tillsätt den varma buljongen i risotton, lite i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Fortsätt att koka på samma sätt cirka 20 minuter. Ta kastrullen från värmen och blanda i ost.
6.Låt riset kallna och blanda i ägget. Låt gärna riset stå till sig i kylen.
7.Forma riset till 20 bollar. Gör ett hål i varje boll med tummen, lägg i ett basilikablad och en liten ostbit i hålet. Täck över med ris.
8.Rulla bollarna i panko och låt dem vila i kylen cirka 1 timme.
9.Värm oljan till 180 grader i en tjockbottnad gryta. Prova med en bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda.
10.Fritera bollarna till en gyllene färg i omgångar, cirka 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Servera Arancini varma eller rumstempererade, men nyfriterade.

Sicilien har en gammal tradition av vad vi idag kallar street food – och här lagas mycket friterade smårätter där Arancini tillhör de mest populära. Men de här supergoda risottobollarna äts inte enbart som snabbmat, de är precis lika vanliga som antipasti tillsammans med annan italiensk plockmat och charkprodukter. Smeten kan du med fördel göra i god tid och förvara i kylen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.